Helsestasjon for ungdom (HFU) er et gratis helsetilbud til deg som er ung. Det finnes minst én helsestasjon i hver bydel, og aldersgrensen for å benytte seg av HFU varierer. De fleste helsestasjonene er for ungdommer mellom 13 og 23 år. På HFU jobber det helsesøstre, psykologer og leger som har taushetsplikt. Du kan ta kontakt over telefon eller stikke innom for en prat, og du trenger ikke bestille time.
OBS! Helsestasjonene er ikke åpne alle dager i uken. For åpningstider og aldersgrenser for den enkelte helsestasjon, se Oslo kommunes oversikt.
Alle skoler har en helsesøster som elevene kan gå til med spørsmål eller bekymringer. Helsesøster finner du også på helsestasjon for ungdom (HFU). Tilbudet er gratis og helsesøster har taushetsplikt.
Til helsesøster kan du gå hvis du har problemer på skolen, på fritiden eller hjemme, har kjærlighetssorg, spørsmål om kosthold, rus, sex, legning, hvis du lurer på noe om kroppen din, har vanskelige og vonde tanker – i det hele tatt alt mulig. Ingen problemer er for store eller for små.
Hvis du trenger mer eller annen hjelp enn det helsesøster kan gi deg, vil hun fortelle deg hvem som kan tilby deg riktig hjelp. Hvis du ikke ønsker å bruke helsesøster på skolen, kan du benytte deg av helsestasjon for ungdom. Mer informasjon om helsesøsterordningen på Oslo kommunes nettsider.
PPT står for pedagogisk psykologisk tjeneste. De er en tjeneste som er til for å hjelpe barn og ungdom når de har ulike problemer i forbindelse med skolen. Det kan være alt fra lese- og skrivevansker til skoleskulk, tilrettelagt undervisning og så videre. De tilbyr samtaler med psykologer, sosionomer og pedagoger, og henviser til videre behandling dersom det er nødvendig.
Snakk med læreren din, rådgiver eller andre du stoler på hvis du tror du kan ha bruk for slik hjelp.
Ved sykdom er fastlegen din riktig person å kontakte. Blir du syk utenfor legekontorets åpningstid kan du kontakte legevakten.
Er du over 16 år og oppført i Folkeregisteret kan du selv velge hvem du vil ha som fastlege. Du kan velge blant allmennlegene som er med i fastlegeordningen. Du kan selv bytte fastlege på helsenorge.no. Du kan også ringe Fastlegetelefonen på tlf. 810 59 500.
Når du besøker fastlegen din må du betale en egenandel (fra 141 kr.). Fastlegen har taushetsplikt. Du kan henvende deg med alle typer spørsmål rundt fysisk og psykisk helse. Fastlegen henviser også videre hvis du trenger hjelp fra en spesialist.
Vil du ikke være med i fastlegeordningen, må du selv finne en allmennlege som kan gi deg time. Du må betale en høyere egenandel hos denne legen.
Mer informasjon om fastlegeordningen finner du på helsenorge.no.
Trykk her for å finne kontaktinformasjon til legevakt.
Tannhelsetjenesten
Du har krav på gratis tannlegebehandling av Tannhelsetjenesten ut det året du fyller 18, og rett til redusert egenandel hos tannlegen ut det året du fyller 20. Har ikke skolen din eget tannlegetilbud så kan du ringe Oslo kommunes sentralbord på tlf. 02 180.
Tannlegevakten
22 67 30 00
For deg som trenger akutt tannhelsehjelp. Er åpent på kvelder, i helger og på høytidsdager. Behandlingen utføres mot betaling.
Odontologisk fakultet, Universitetet i Oslo
22 85 20 00
Tannlegestudenter tilbyr rimelig undersøkelse og røntgen av tennene dine. Trenger du større inngrep, betaler du kun for materialet samt en fast utgift, mens selve jobben er gratis.
Tannhelsetjenesten på Blindern
22 85 32 15
Kun for studenter tilknyttet SiO. Telefontid mellom klokken 8 og 9. Tilbyr enklere behandling og forebyggende tannhelsearbeid.