Toppmeny: Generell informasjon om UngInfo.
Hovedmeny: Våre hovedkategorier.
Klikk her for å lukke.
Undermeny: Når du har valgt en hovedkategori kan du sjekke undermenyen for nærmere informasjon om kategorien.
Sidemeny: Hurtiglinker til brosjyrer og ofte stilte spørsmål. Send inn spørsmål via skjema, hurtigsøk og printeknapp.
HJELP

Jobb i utlandet

Drømmer du om å reise ut og jobbe i et annet land? Mulighetene er mange, selv om det kreves en god dose egeninnsats. Dersom drømmen realiseres kan gevinsten være stor; internasjonal arbeidserfaring, utvikling av språkferdigheter, kjennskap til en annen kultur og muligheten til å skape minner for livet.

Sist oppdatert: 12.7.2017

Ting det kan være lurt å tenke over før du reiser

Hvor kan du tenke deg å dra?
Det er alltid en fordel å kunne språket som snakkes der du skal. Det kan for eksempel være vanskelig å finne seg jobb i Spania hvis man bare snakker engelsk. Språkkunnskaper kan være alfa omega for om man får seg en jobb.

Hva slags jobb ønsker du/er du åpen for?
Tenk realistisk når det kommer til hva slags type jobb du kan få og hva du kan få betalt for den. Vær obs på at hvis du reiser til land med stor arbeidsledighet er det ikke mangel på ukvalifisert arbeidskraft. Med andre ord: har du en spesiell utdanning kan du komme mye lengre.

Kjenner du noen i det landet du har lyst til å jobbe i?
Her må du bruke alle kontakter, om det er familie, venner eller venner og bekjente av familie og venner. Ring, skriv brev og send mail! Si at du er på utkikk etter jobb i dette landet og hør hva de eventuelt kan hjelpe deg med, og om de har noen tips til hvordan du skal gå frem.

Finnes det vikarbyråer og/eller søkemotorer som kan være aktuelle for meg å sjekke ut?
Det er flere kjente vikarbyråer som jobber på tvers av landegrenser. Nedenfor finner du noen av disse.

Vikarbyråer:

I hele verden:
Monster
Adecco

I Europa:
StepStone

I Norden:
Randstad

Søkemotorer:
Any work anywhere
Diverse jobber og frivillig arbeid.
Jobs abroad
Søk på land og type jobb og få oversikt over ulike typer jobber verden over. Du kan i tillegg finne nyttig info om det landet du velger.
Iagora
Diverse internships og ledige jobber.
Careerbuilder
Finn over 900.000 ledige jobber rundt om i hele verden.

Det kan også være lurt å:


Ta kontakt med landet det gjelder sin ambassade i Oslo
Forhør deg om hva du trenger av papirer, som visum, oppholdstillatelse, arbeidstillatelse. Kanskje kan de også gi deg mer informasjon om hvordan det er å jobbe i det aktuelle landet.

Når det gjelder arbeidstillatelse er det viktig at du har riktig informasjon. Skal du jobbe i et europeisk land er ikke papirmølla veldig stor. Finn ut hvilke rettigheter og muligheter som finnes for deg som vil jobbe eller studere i Europa.

Vil du til for eksempel Australia eller USA, er saken litt mer komplisert. For å få arbeidstillatelse må du ha kontakt med en arbeidsgiver som skriver under på at du får jobb hos denne. Informasjon om arbeidstillatelse i ulike land finner du hos de respektive ambassadene. På regjeringens nettsider kan du finne en liste over diplomatiske stasjoner i Norge.

For å finne ut om det er trygt å reise til et land se landsider.no.

Tilbake til toppen

Send oss ditt spørsmål

Print ut denne siden

Besøk oss

Besøk oss

Vi har et åpent senter for alle mellom 13-27. Vi hjelper med alt - jobbsøk, utdanning, boligjakt. Du kan også låne PC, printe ut og få rett kopi. Kom til Møllergata 3 mellom kl 11 og 17.

Alt er gratis!

Populære linker

eurodesk.no
ANSA.no

Brosjyre

Ut i verden