Toppmeny: Generell informasjon om UngInfo.
Hovedmeny: Våre hovedkategorier.
Klikk her for å lukke.
Undermeny: Når du har valgt en hovedkategori kan du sjekke undermenyen for nærmere informasjon om kategorien.
Sidemeny: Hurtiglinker til brosjyrer og ofte stilte spørsmål. Send inn spørsmål via skjema, hurtigsøk og printeknapp.
HJELP

Sliter du med å velge?

Er du forvirra? Du er ikke alene. Å skulle velge «veien videre» kan være forvirrende. Her kan du lese om hvordan du kan tenke når du sliter med å velge.
Sist oppdatert: 6.7.2017

4 topptips

 • Bruk tid
 • Skaff deg informasjon
 • Snakk med folk som har tatt valg tidligere
 • Bli kjent med deg selv

Hva er mulighetene?

Det er vanskelig å ta et godt valg hvis du ikke har kunnskap om hva du har å velge mellom. Bruk derfor litt tid på å sette deg inn i hvilke muligheter du har. Her på nettsidene kan du lese mer om muligheter både innenfor videregående og høyere utdanning.

Bruk også andre gode nettsider for å skaffe deg informasjon. Vær kritisk til informasjonen du finner på nettsider som også er full av reklame. På utdanning.no finner du god og kvalitetssikret informasjon om utdanning og yrker. Nettsiden har en god søkefunksjon øverst i høyre hjørne. Søk gjerne på et ord som handler om det du ønsker å studere eller jobbe med, f.eks. “barn” eller “data”. Her kan du lese intervjuer med studenter og med folk som jobber i ulike yrker. Du kan også lese om utdanningssystemet generelt. Dette er rett og slett en veldig god side for deg som ikke vet hva du vil bli.

Har du funnet en skole eller en studieretning som du syns virker spennende? Skaff deg mer informasjon ved å lese på nettsiden til skolen, og ta gjerne kontakt over telefon. Kanskje har skolen “åpen dag” hvor du kan stikke innom og f.eks. snakke med tidligere studenter?

Hva er du interessert i?

En interessetest kan hjelpe deg å finne ut mer om dine evner og interesser.

 • Nav.no har ulike tester som passer godt for ungdom som skal velge utdanning. Interessetesten er den enkleste, mens Veivalg er en grundigere test.
 • Interessetesten hos Vilbli.no passer godt for deg som skal velge videregående skole.
 • Jobbkompasset kan hjelpe deg å finne yrker som passer dine interesser.
 • Velgriktig.no har en utdanningstest hvor du kan lære mer om realfaglige og teknologiske yrker

Lurt å tenke over

 • Hva trives jeg med?
 • Hva er jeg flink til?
 • Hvordan lærer jeg best? Av å lese (teori) eller å gjøre (praksis)?
 • Hva er viktig for meg i en jobb? Er det viktigst å få en høy lønn? Jobbe med mennesker? Ha mye eller lite ansvar? Være aktiv? Kreativ?
 • Hvordan ser jeg for meg at jeg har det om 5 år?

Ofte er det sånn at det du liker å gjøre er du også flink til. Og jo flinkere du blir, jo mer liker du å gjøre det. Og dermed bruker du mer tid på å gjøre det, og du blir flinkere. Det blir en positiv sirkel. Sånn er det ikke bare med dataspill, idrett eller musikk, men også med utdanning.

Snakk med folk

Du kjenner helt sikkert noen som har tatt lignende valg tidligere, enten det er en fetter, nabo, lærer eller venninne. Spør de hvordan de tenkte når de skulle velge? Var de helt sikre? Er de fornøyd med valget de tok?

Snakk også med rådgiver på skolen din. Rådgiver kan ikke fortelle deg hva du skal velge, men du kan få tips om muligheter og måter å tenke på.

Og snakk gjerne med oss på UngInfo. Vi er unge og tok nesten nettopp lignende valg, og vi har god oversikt over mulighetene dine. Heller ikke vi kan fortelle deg hva du burde velge, men vi kan stille gode spørsmål og har tid til å “tenke høyt sammen”.

Hvem og hva påvirker valget ditt?

Har du tenkt over at andre folk og ting rundt deg påvirker deg når du tar valg? Når du velger klær, blir du påvirket av utvalget i klesskapet, av været, av moten, av vennene dine, av noe du leste i et magasin eller så på tv.

Men hva påvirker deg når du skal velge videregående? Vi har spurt mange ungdommer, og de sier blant annet: venner, søsken, foreldre, lønn, jobbmuligheter, media og andre informasjonskilder. Påvirkning trenger ikke være negativt. Det kan være lurt å oppsøke f.eks. rådgiver for å få informasjon som kan påvirke valget ditt. Å lytte til tips fra venner og foreldre som kjenner deg godt kan også være lurt. Men – ikke la venner eller foreldrene dine ta valget ditt for deg. Mange opplever at foreldrene har andre drømmer for fremtiden til barna, enn det de selv ønsker. Andre igjen velger utdanning etter hvor bestevenninna/kompisen skal gå, og ender kanskje opp med å bruke tiden på noe som man egentlig ikke er interessert i.

Husk at det er du som skal velge.

«Forvirra?»-kurs til din skole?

Kjenner du flere som er forvirra? UngInfo tilbyr et kurs som heter «Forvirra?» og som handler om nettopp å velge veien videre. Kunne du tenke deg å få besøk f.eks. på skolen din? Tips læreren/rådgiveren om at vi gjerne kommer til skolen din og holder kurs. Og som alt annet vi gjør -det er selvfølgelig gratis. Les mer om kursene våre her.

Tilbake til toppen

Send oss ditt spørsmål

Print ut denne siden

Besøk oss

Besøk oss

Vi har et åpent senter for alle mellom 13-27. Vi hjelper med alt - jobbsøk, utdanning, boligjakt. Du kan også låne PC, printe ut og få rett kopi. Kom til Møllergata 3 mellom kl 11 og 17.

Alt er gratis!

Nyttige nettsider

vilbli.no
utdanning.no