Toppmeny: Generell informasjon om UngInfo.
Hovedmeny: Våre hovedkategorier.
Klikk her for å lukke.
Undermeny: Når du har valgt en hovedkategori kan du sjekke undermenyen for nærmere informasjon om kategorien.
Sidemeny: Hurtiglinker til brosjyrer og ofte stilte spørsmål. Send inn spørsmål via skjema, hurtigsøk og printeknapp.
HJELP

Intervjuet

Du har funnet jobbene, du har søkt og du får en telefon fra arbeidsgiver. De vil ha deg til intervju.

Sist oppdatert: 12.7.2017 

Det er dette mange jobbsøkere gruer seg til. Intervju kan være alt fra en rask samtale med en trivelig sjef til et timeslangt intervju med fire stykker på andre siden av bordet. Det første er mer sannsynlig enn det siste, i hvert fall når du er ung. Her kan du lese om alt du trenger for å takle det som måtte komme.

Vanlige intervjuspørsmål

 • Fortell litt om deg selv
 • Hvorfor søkte du denne jobben?
 • Hva er det beste argumentet for at vi burde ansette deg?
 • Hva liker du best å gjøre?
 • Har du hatt mye fravær?
 • Hva er dine sterkeste sider?
 • Hva er dine svakeste sider?
 • Tenk deg at en kunde på jobb er vanskelig eller vrang – hva gjør du?

Spørsmål som ikke er lov

 • Hvilken religion har du?
 • Er du gravid?
 • Hva tenker du politisk?
 • Er du homoseksuell?

Slik kan du forberede deg

 • Les din egen CV og søknad på forhånd
 • Ta med kopier av vitnemål, attester
 • Ta med kopier av din egen CV og søknad, i tilfelle de har mistet
 • Kom 5 minutter før – minst

Ulike intervjuer

Ofte er det bare deg og sjefen i et jobbintervju, men i noen tilfeller kan intervju-metodene variere. Her er noen du kan forvente deg:

Vanlig en-til-en

Bare deg og en sjef. Det mest sannsynlige du vil oppleve, særlig i butikkjobber, små kiosker, osv.

En-til-flere

Du intervjues av flere. Dette er vanlig hvis du søker fast stilling i kommunen, f.eks. SFO eller barnehage. Du intervjues sannsynligvis av en, mens en eller to til er med og hører på.

Gruppeintervju

Flere kandidater til jobben intervjues samtidig. Dette er vanlig på steder som tar inn mange på en gang, som Tusenfryd. Du kan bli bedt om å presentere deg selv og løse oppgaver med andre.

De følger like mye med på om du er sosial og ålreite mot de andre som at du «vinner». Vær høflig mot de andre, lytt.

Caseintervju

Caseintervju betyr at du skal løse en praktisk oppgave på intervjuet, som har med jobben du søker å gjøre. Det som er mer vanlig, er å få ”casespørsmål”– du kan bli spurt om hvordan du f.eks. ville reagert hvis en kunde kom inn og klaget på en spesiell ting, eller hvordan du ville gått frem hvis du fikk vite at en av de ansatte gjorde noe ulovlig på fritiden.

Personlighetstest

Dette blir det mer og mer av, men foreløpig mest i «toppjobbene». Men også i f.eks. lagerjobber har vi hørt om personlighetstester – alt fra hva du liker av farger og mat til hvordan du tenker om ting. Sannsynligvis slipper du – men svar godt og ærlig om du får en.

Dette må du vite om intervju

Nervøs gjør ingenting
De fleste er nervøse før intervju, men vit at det ikke svekker sjansene dine. Mange undersøkelser viser at det ikke gjør noe om du er nervøs, vingler i stemmen eller svetter litt. Arbeidsgiver kan til og med synes det er sjarmerende. Om ikke annet vitner det om at du har lyst på jobben.

Vær ærligere enn du tror.
Er du redd for at du hadde for mye fravær på videregående – vær ærlig og fortell at du var lei av skolen, men klar for å jobbe nå. Hvis du er så nervøs på intervjuet at du ikke klarer å svare for deg – fortell at du er nervøs og vanligvis klarer å svare for deg. Ærlighet slår det meste. Unntak: Ikke like ærlig når du snakker om andre – se eksemplet under.

…men ikke snakk dårlig om tidligere jobber eller sjefer.
Selv om du har god grunn til det. Den nye sjefen kan bli redd for at du vil utlevere hen en dag. Dessuten vet de fleste at det finnes håpløse sjefer der ute. De kan få MER respekt for deg hvis de merker at den forrige sjefen din ikke var bra – men du LIKEVEL ikke utleverer hen.

Møt blikket til alle som er i rommet
Hvis du intervjues av flere, er det ofte likevel være bare en som stiller spørsmålene. Ikke la deg lure – de andre er like mye med på intervjuet selv om de ikke snakker. Se på alle så de føler seg inkludert.

Tilbake til toppen

Send oss ditt spørsmål

Print ut denne siden

Besøk oss

Besøk oss

Vi har et åpent senter for alle mellom 13 og 27. Vi hjelper med alt - jobbsøk, utdanning, boligjakt og så videre. Du kan også låne PC, printe ut og få rett kopi. Kom til Møllergata 3 mellom kl 11 og 17.

Alt er gratis!