Toppmeny: Generell informasjon om UngInfo.
Hovedmeny: Våre hovedkategorier.
Klikk her for å lukke.
Undermeny: Når du har valgt en hovedkategori kan du sjekke undermenyen for nærmere informasjon om kategorien.
Sidemeny: Hurtiglinker til brosjyrer og ofte stilte spørsmål. Send inn spørsmål via skjema, hurtigsøk og printeknapp.
HJELP

Søknaden

Mens CV-en peker bakover, og skal være en ryddig oversikt over hva du har gjort tidligere, skal søknaden peke fremover. Bruk personlige egenskaper, samt tidligere erfaringer, for å vise hvorfor du passer til/bør få jobben.

Sist oppdatert: 12.7.2017

Noen syns det er vanskelig å skrive søknad, men det er egentlig ikke komplisert. Det er noen formelle ting – som at det er vanlig å sette dato øverst til høyre, og vanlig å sette opp adressen til arbeidsgiver øverst til venstre – men bortsett fra dette er søknaden en helt fri ting. Den skal fortelle arbeidsgiver hvem du er, hvor ålreit du er som person, og hvorfor de bør velge deg som ansatt.

Det er vanlig å skrive søknad i 4 avsnitt

 • Innledning
 • Introduksjon/motivasjon
 • Bakgrunnen din/hvorfor du passer
 • Avslutning

…men dette er bare et forslag.

Hvis du står fast, tenk: Hvorfor bør jeg jobbe der? Hvorfor har jeg lyst? Passer jeg til jobben? Har jeg gjort noe som viser at jeg passer?

Svarer du på de tingene har du en god søknad uansett hvordan du skriver den.

Det formelle

Det er vanlig så sette opp søknad som et formelt brev, og dette er måten å gjøre det på:

 • Ikke lenger enn én side
 • Ikke mindre enn en halv side
 • Ditt navn og adresse øverst til venstre
 • Arbeidsgivers navn og adresse like under
 • Dato og sted øverst i høyre hjørne
 • Overskrift som forteller at du søker

Hvis du søker med elektronisk skjema er det vanlig å bare skrive inn teksten uten tingene over, og da har du bare innholdet å tenke på.

Her er et eksempel på en søknad:

Eksempel på søknad

 

Last ned vår søknadsmal her.

Sånn skriver du

Vi pleier å anbefale folk å tenke et oppsett på 4 avsnitt, hvor du skal 1. innlede, 2. vise motivasjon og presentere kvalitetene dine, 3. knytte det til jobben, og 4. avslutte.

1. Innledning

Gi et raskt og presist bilde av hvem du er – og hvorfor du passer til jobben. Se om du kan oppsummere grunner til at de bør ansette deg, og nevn det raskt i innledningen:

Hei, jeg så stillingen deres utlyst på finn.no, og søker med dette på stillingen som medarbeider. Jeg er en 22 år gammel gutt med godt humør, mye energi og erfaring fra kassearbeid som ser etter en jobb ved siden av studiene.

Godt humør, energi og relevant kasseerfaring er alle ting arbeidsgiver er interessert i – så ikke vent med å fortelle det til langt nede i teksten. Målet med innledningen er at de tenker: «hm, det er dette vi er ute etter» – og får lyst til å lese videre. Et par setninger er topp.

2. motivasjon og kvaliteter

Gå så rett på motivasjonen din. Hvorfor har du LYST til å jobbe? Er du klar for forandring i hverdagen? Klar for å tjene egne penger? Har en kompis jobbet i butikk og fortalt deg at det er bra?

Jeg har alltid likt å jobbe med hendene, og jeg liker å være sosial og ha kontakt med mennesker, så jeg tror en butikkjobb som denne passer bra for meg

Motivasjonen trenger ikke være lenger. Bare vis arbeidsgiver hvorfor du vil jobbe i butikken hans, og gjør det så han tror på det. Utdyp mer om deg selv etter motivasjonen. Hvor har du gått på skole? Har du jobbet før – i så fall hva gjorde du? Hva er erfaringene dine? Hva har du LÆRT av dem?

Jeg har fullført videregående på Nissen VGS og har lyst til å jobbe en stund i Oslo. Jeg har jobbet i butikk før, en liten kiosk på Carl Berner, hvor jeg lærte både kundebehandling, varepåfylling og kassearbeid. Jeg har også erfaring fra revyen på skolen, og er generelt god på å komme i kontakt med mennesker.

Hvis du har få erfaringer – fokuser på personligheten din, på fritidsinteressene dine, og hva du tenker om fremtiden. Tenk at du skal presentere det jobben trenger å vite for å få lyst til å ansette deg.

3. Knytt det til jobben

Du har fortalt om DEG – på tide å vise at du vet noe om DEM. Kjenner du til butikken? Vet du noe om dem som jobber der, hva de driver med? Fortell at du har lest litt om dem. Vis at du skjønner at hva som skal GJØRES på jobben. Se om du finner grunner til at du tror du vil klare oppgavene

Jeg vet at det kan være hektisk i butikk, (og hos dere har jeg skjønt at det særlig er mye å gjøre på lørdager), men jeg trives godt under stress og holder humøret oppe hvis det er mye å gjøre. I revytiden var det særlig noen intense perioder – men jeg merket at jeg er god på å jobbe fort, og det er en egenskap jeg kan ta med til dere.

Skriv det med dine ord, gjerne kortere eller lenger enn dette. Bare vit at hvis du viser at du TENKER på jobben du skal gjøre, ligger du godt foran mange søkere allerede.

4. Avslutte

På tide å avslutte. Oppsummer motivasjonen din raskt, gi dem kontaktinformasjonen din, fortell gjerne at du håper på intervju.

Så igjen – jeg tror en butikkjobb er midt i blinken for meg nå, og håper det blir hos dere. Ring meg på tlf: 46554655, eller send epost til lars@nissenvgs.no hvis dere lurer på noe. Håper å se dere på intervju!

Bra jobbet. Du burde la teksten ligge litt, kanskje la noen du kjenner se på den, og i hvert fall ta en runde med stavekontroll. Men i prinsippet er du ferdig.

Tips for å skrive godt

Ikke for komplisert
Å bruke kompliserte ord er ikke det samme som å skrive godt. I hvert fall ikke i en søknad. Vær enkel og klar og tydelig.

Kjenn igjen stemmen din
Få teksten til å være nærmest mulig til hvordan du snakker (når du snakker pent til læreren). Les den høyt og se om du kjenner igjen stemmen din.

Kutt ut ”småord”
Ord som “litt”, “gjerne”, “ofte”, “kanskje”, “ganske”. Jo færre sånne ord, jo bedre.

Aktivt språk, ikke passivt
“Søknaden ble skrevet av meg. Sommerferien ble benyttet til å slappe av”. Dette kalles passive setninger. Det er bedre hvis du snur setningen sånn at det er du som styrer: “Jeg skrev søknaden. Jeg brukte sommerferien til å slappe av”.

Noen arbeidsmetoder

Her er noen raske metoder som brukes av skribenter, journalister, forfattere verden over:

 • La teksten ligge – Etter at du har skrevet søknaden – la den ligge. Gjør noe annet, sov på det. Når du ser på den igjen vil du ha friske øyne.
 • Få tilbakemelding – Noe av det viktigste. Få en venn eller en i familien til å se på teksten, be om ærlig tilbakemelding. Spør dem om kan gjenfortelle hva de har lest. Hør på dem, sov litt på det, og gå tilbake til teksten.
 • Les opp teksten høyt – Hvis setningen stokker eller «klumper» seg – skriv den sånn som det ville vært naturlig å si den.

Skriv først, rett senere

Det er mange “regler” når du skriver en søknad og det kan virke litt skremmende før du starter. Et godt tips er å ignorere alle reglene i første omgang og bare skrive.

Ikke tenk på at du skriver “jeg” for mange ganger eller at den forrige setningen din ikke var bra nok. Hvis du er kritisk mens du skriver kan det hindre deg i å komme med gode poenger du kanskje ikke hadde kommet på ellers.

Når du har skrevet ditt første utkast, les gjennom for å se om du har glemt noe, deretter begynn å rette den opp.

Så.

Søknad er ikke så ille som en del tror. Få med hvorfor du vil jobbe der, hvorfor du passer, og hva du har gjort som kan vise det.Og så er du i boks.

Kom innom oss hvis du vil at vi skal lese den for deg.

Tilbake til toppen

Send oss ditt spørsmål

Print ut denne siden

Besøk oss

Besøk oss

Vi har et åpent senter for alle mellom 13 og 27. Vi hjelper med alt - jobbsøk, utdanning, boligjakt og så videre. Du kan også låne PC, printe ut og få rett kopi. Kom til Møllergata 3 mellom kl 11 og 17.

Alt er gratis!