Toppmeny: Generell informasjon om UngInfo.
Hovedmeny: Våre hovedkategorier.
Klikk her for å lukke.
Undermeny: Når du har valgt en hovedkategori kan du sjekke undermenyen for nærmere informasjon om kategorien.
Sidemeny: Hurtiglinker til brosjyrer og ofte stilte spørsmål. Send inn spørsmål via skjema, hurtigsøk og printeknapp.
HJELP

Alt om CV

CV er et faktadokument om livet ditt til nå. Omtrent alle jobber du søker, ber om å få se en CV. Enten fyller du inn elektronisk på en nettside, eller du lager en CV i Word som du printer ut og leverer.

Sist oppdatert: 12.7.2017

Kategoriene på en CV

Kontaktinformasjon
Skriv ned navn, adresse, tlf, fødselsdato og mail. Før var det vanlig å skrive ting som om du var singel eller hadde barn, men det trenger du ikke lenger.

Utdanning
Hvor du har gått på skole/universitet og hvilke linjer du har gått på. Dropp barneskole, ta med militæret eller siviltjeneste. Før opp det nyeste øverst. Få med måned + årstall for når du begynte og sluttet. Hvis du går på skole fremdeles kan du f.eks. skrive 2011-d.d.(dags dato). Eller “fullføres våren 2013″. Trenger ikke føre opp karakterer eller orden og oppførsel (men vær forberedt på å svare på det på intervju).

Erfaring
Den kanskje viktigste kategorien på CV-en din. Putt inn jobberfaring – men også ting som ikke var betalt. Erfaring fra frivillig forening, fra praksisuka, fra operasjon dagsverk. Få med stillingstittel (hvis du hadde), sted, og en setning eller to om hva du gjorde.

Kurs/Sertifikater
Før opp ting som førerkort eller truckførerbevis. Du kan også føre opp ulike kurs: førstehjelpskurs, brannsikringskurs, jobbsøkerkurs. Ta med hvis det føles relevant.

Verv
Hvis du har hatt verv i foreninger, organisasjoner, den type ting. Kan også passe inn under “Erfaring”, hvis du syns det passer bedre der.

Språk
Hvilke språk du snakker og skriver. Del inn i muntlig og skriftlig nivå , og bruke f.eks. kategoriene flytende, veldig godt, ganske godt.

Data
F.eks. MS Office med Word, Excel osv. Eller Adobe Photoshop. Skriv opp sånn:
”God kjennskap til Ms Office-pakken og Adobe Photoshop”

Fritidsinteresser
Fint å ta med hvis du er ung eller har lite erfaring. Skriv f.eks: “Spiller håndball to ganger i uken, liker biler, har spilt i korps og er interessert i gamle modellfly.”

Checkliste CV

 • Oversiktlig og lett å lese
 • Enkelt, objektivt språk
 • Omvendt kronologisk rekkefølge (Det nyeste først)
 • Forklar jobbene du har gjort
 • Bilde hvis du vil (må ikke)
 • Sjekk godt for skrivefeil
 • Ikke for tett, la det være “luft” på arket

Eksempel på CV

Du kan laste ned en av CV-malene våre  her: CV-mal 1 eller CV-mal 2.

Elektronisk CV

Flere av de store kjedene – som Rimi, Kiwi, ICA osv – benytter seg av elektronisk søknad, og trenden er kommet for å bli.

Ulempen med elektronisk CV, er at du i mindre grad kan “styre” innholdet. Du blir bedt om å huke av enkelte kategorier, det er ikke sikkert de passer, og det hender du ikke får plass eller mulighet til å putte inn det du vil.

«Elektronisk CV er ikke mindre viktig selv om den kan se ut som et raskt skjema. Bruk tid på den.»

Ting å vite

 • Du kan ofte laste opp en CV skrevet i Word som vedlegg i den elektroniske – men du har ikke garanti for at de leser den. Last opp hvis du har, la vær hvis ikke.
 • Under “erfaringer” har du ofte plass til å skrive inn egen tekst – bruk den godt til å forklare hva du gjorde i erfaringene du har.
 • Det er ikke alltid lett å finne riktig “kategori” til erfaringene dine. Butikkjobb går for eksemepl under “varehandel”. Finner du ikke kategorien din, bruk kategorien “annet” og forklar under hva du gjorde.
 • Skriv søknadsteksten på forhånd i Word, og lim den inn. Det hender det er “time-out” i systemet hvis du sitter for lenge og skriver søknadsteksten.

Kom innom UngInfo-senteret hvis du vil ha hjelp til elektronisk CV.

Topp tips til CV

Forklar ordentlig
En bra CV forklarer ting bedre enn bare stikkord. Noen skriver “Medarbeider, Burger King”. Det er vanlig (og bedre) å også skrive noen stikkord under: “kunder, kasse, forefallende arbeid”. Men det aller beste er å skrive:

Medarbeider, Burger King
Håndterte kasse, serverte kunder og holdt styr på kjøkkenet
tre ganger i uken ved siden av skolen

Selv om de fleste vet hva en jobb på Burger King går ut på, høres du mer motivert og energisk ut hvis du forklarer ordentlig. Og ofte VET ikke folk hva du har gjort på en tidligere jobb – da må du definitivt forklare.

Fremhev det viktige
Alt du har gjort teller ikke like mye for arbeidsgiver. Fremhev det du tror er viktigst. Tenk: hva er det arbeidsgiver virkelig trenger å vite for å ansette deg? Hvis du har noen ting som kan telle mer – som at du har vært fotballtrener for barn og nå skal søke jobb på barneskole – må du prøve å fremheve det.

Du kan lage en seksjon som heter «nøkkelkvalifikasjoner» øverst, og bruke den til å oppsummere det viktigste.

Har du et CV-spørsmål? Kontakt oss! Send mail, ring eller kom innom.

Tilbake til toppen

Send oss ditt spørsmål

Print ut denne siden

Besøk oss

Besøk oss

Vi har et åpent senter for alle mellom 13 og 27. Vi hjelper med alt - jobbsøk, utdanning, boligjakt og så videre. Du kan også låne PC, printe ut og få rett kopi. Kom til Møllergata 3 mellom kl 11 og 17.

Alt er gratis!